Kippen kopen


‘Kippen kopen, kippen kopen’. Kleindochter zit achter me in haar autostoeltje en herhaalt dit als een soort mantra: ‘kippen kopen, kippen kopen’. Ze trekt er helemaal een serieus smoeltje bij. Ik heb het haar omstandig uitgelegd: ‘We gaan kippetjes kopen voor in het hok en voor de eitjes, je mag mee naar Jan de Kippenman’. Jan heeft mij kleine Barneveldertjes beloofd, dubbel gezoomd. Ik had geen idee wat het inhield, maar ze blijken beeldschoon: kuikens van drie maanden oud, diep donker van kleur met een blauwzwarte glans en langs elk veertje een goudkleurig randje. Kleindochter mag ze aaien, maar dat is iets teveel van het goede; zoveel veren en poten en gekakel. We nemen ze mee naar huis in een boodschappenkrat met het ovenrooster er bovenop. Nee, we gaan ze niet bakken, het is om ze binnen te houden. Thuis mogen ze in de ren tussen de grote kippen, vier Welsummers.

Ik beland gelijk in de zorgmodus. Ze zijn nog zo klein en verdienen extra aandacht om niet overlopen te worden door de grote meiden. Veel groen is het advies, dus sta ik met uiterste precisie jong radijsjesblad of doorgeschoten wilde rucola in stukjes te hakken en te vermengen met graan. Een oud stuk dakgoot doet dienst als voederbak. Ze hoeven zich niet te verdringen om een hapje, maar passen er met zijn allen in een rijtje langs.

Het is niet te geloven hoe blij je kunt worden van een koppeltje kippen. ’s Morgens in alle vroegte stap ik de ren in, strooi wat voer in de goot en spreek ze uitnodigend toe: ‘kom lekker eten’. Ze zijn zo tam als hondjes, scharrelen vrolijk om mij heen en laten zich lekker russen de veertjes kriebelen. Als ik na een paar uur achter mijn laptop even niet meer weet hoe ik een leuke zin in elkaar moet flansen, ga ik naar buiten en stap het kippenhok in voor inspiratie. Even tegen ze praten. Heerlijk, ze zeggen niks terug, maar luisteren wel. En dat is zo verhelderend. Even een half uur het kippenhok in en alle cursussen yoga, mindfulness, meditatie of ontspanningstechnieken kunnen overboord. Werkelijk nergens voor nodig. Koop wat kippen en binnen de kortste keren ben je helemaal zen. Met ook nog eens de toekomstbelofte van verse eitjes in het leghok.

Er is één risicofactor: het kunnen ook allemaal hanen zijn. In dat geval zullen we onze strategie moeten wijzigen.

Als ik samen met manlief in de namiddag op ons tuinbankje aan een glaasje zit doen we aan gissen: ‘Wat denk je, die ene heeft wel heel stoer gedrag, toch? En dat kammetje is volgens mij ook ietsje groter’. Het is weer iets anders om over te praten dan over messen- en bommenwerpers. Heel rustgevend. Maar de toekomst blijft ook op kipniveau nog spannend en onzeker.