Platteland

Achter ons huis ligt een dijk en vanuit het slaapkamerraam hebben we daar prachtig zicht op. Op het ogenblik staan er schapen op de dijk en als ’s morgens vroeg het geblaat onze slaapkamer in drijft, geeft dat een Texel vakantie gevoel. De tuin van onze buren grenst meteen aan die dijk. Er zit alleen een sloot tussen. Ze wonen er pas en van de week kreeg ik een appje van mijn buurman: ‘er staat nu een schaap ìn mijn tuin, hoe krijg ik hem terug?’ ‘Ik kom wel helpen’, bied ik aan. Wij hebben al meer dat bijltje gehakt en zijn inmiddels experts geworden in schapen weer over de dam helpen.

De leukste herinnering daaraan is die van een paar jaar geleden. Het is half tien in de avond, wij komen net terug van boodschappen doen en maken aanstalten om de auto uit te laden. Vanaf de dijk klinkt een luid en klagelijk geblaat. ‘Er is iets aan de hand met die schapen’ zegt mijn echtgenoot. ‘Ik ga eerst even kijken, ik heb lang genoeg op Texel gebivakkeerd om het geluid van een schaap in nood te herkennen.’ Even later komt er een kreet vanaf de dijk. ‘Kom helpen en neem handdoeken mee.’ Ik stap in mijn laarzen, ruk handdoeken uit de kast en ga in het bijna donker op het geroep van mijn man af. Die staat onder aan de dijk, langs de kant van de sloot. In die sloot ligt een lammetje, tot voorbij zijn nek in het water, zijn koppie steekt er nog net boven uit, de neusgaten op het wateroppervlak, woest snuivend om adem te halen.

Moeder schaap staat er paniekerig bij te schreeuwen. Man stapt in de sloot, vist het lammetje uit het water en ik pak het aan. Samen wrijven we het droog en warm. En al die tijd staat moeder schaap er bij te kijken, pal tegen ons aan geleund. Ze vertrouwt ons volledig en laat ons rustig onze gang gaan, alsof ze weet dat het goed is. Zo bijzonder.

De buurman hoefde ik niet te redden van de week, dat probleem loste zichzelf op. Zodra de hond een poot in de tuin zette, was het schaap met één grote sprong weer terug de sloot over, veilig bij de rest van de kudde. Op het platteland wonen heeft zo zijn charmes.