Geslaagd


De afgelopen week zag ik op F

acebook heel wat vlaggen met rugzakken voorbijkomen. Meestal gepost door ouders, want die zijn in de regel vaak nog blijer dat hun zoon of dochter geslaagd is dan het feestvarken zelf. Weer een hoofdstuk afgesloten. Kleindochter heeft ook met succes een opleiding afgerond. Reden dat wij naar Zweden zijn afgereisd. Ik wilde dat spektakel wel eens meemaken, want het gaat er daar wel iets anders aan toe dan in Nederland. Het hele onderwijssysteem zit trouwens anders in elkaar. Kinderen gaan met zes jaar naar de basisschool en die duurt negen jaar. Als ze een jaar of vijftien zijn gaan ze naar het Gymnasium. Allemaal. Binnen die opleiding volg je de studie die bij je past en ook op het niveau dat bij je past. Of dat nou wetenschappelijk of beroepsonderwijs is.

Gedurende de hele opleiding bouw je een puntenaantal op en als slotstuk voer je een examenopdracht uit. Als die goedgekeurd wordt ben je geslaagd. En dan is er de diploma uitreiking. Je bent nu officieel ‘student’. Er is een dresscode aan deze ceremonie verbonden, alle meisjes verschijnen in een wit jurkje, de jongens in zwart pak; allebei met studentenpet.

Die bewuste ochtend verzamelen duizenden mensen zich op het grote plein midden in Karlstad. Iedere student heeft een eigen vak toegewezen gekregen. Daar staan ouders en familieleden gewapend met rozen en cadeautjes en een groot reclame bord met peuterfoto van hun kind te wachten tot dat kind naar buiten komt. Wij staan daar ook met de meegebrachte rozen aan geel-blauw gestreepte linten gebonden. Klokslag één uur worden de deuren van de school opengegooid en stormen duizend studenten de trappen af het plein op, op zoek naar hun ouders.

Felicitaties volgen en de studenten worden behangen met van alles en nog wat: cadeautjes, mini flesjes drank, knuffelbeesten en rozen, heel veel rozen. Iedere klas heeft een open vrachtwagen gehuurd en die behangen met spandoeken met teksten als: ‘We hebben er vier jaar over gedaan om te leren hoe je een piemel moet wassen’ (klas zorg en welzijn) of ‘we hadden wel voor maatschappijleer gekozen als we geen talent hadden gehad.’ (klas ontwerp en design).

Vol met hossende en feestende studenten toeren die vrachtwagens door de stad. Sommigen hebben zelfs een diskjockey aan boord. En een beveiliger om te voorkomen dat de zaak uit de hand loopt en iemand van de vrachtwagen afvalt, want ze zijn met zijn allen zo gek als een deur. Ook de bussen zijn voorzien van vlaggetjes en het hele verkeer in de stad ligt plat. Wij sluiten de festiviteiten af met een picknick in het park, inclusief champagne. Kleindochter komt de eerste drie dagen niet meer boven water. Er is nog een schoolfeest en een tuinfeest en een champagneontbijt. Tussen de bedrijven door sponsor ik nog een nieuw wit jurkje, want de eerste heeft de vrachtwagentocht niet overleefd en zit vol roze champagnevlekken.

De rozen hebben nog een volle week staan stralen thuis in de vaas. Inderdaad topkwaliteit.