Midzomer


De start van het eredivisie zeilen, Derek als nieuwe kinderburgemeester, Kunstkasten, Kabouters bij de Kunstploeg, concert aan de Poel, een hittegolf, bandjes avond. Ik heb mijn hielen nog niet gelicht of er gebeurt van alles. En op die hittegolf na, had ik er eigenlijk ook allemaal bij willen zijn. Maar ja, je moet keuzes maken in het leven, je kunt niet overal tegelijk zijn en een vakantie hoort er ook bij. Het was, zoals gewoonlijk, wel weer een werkvakantie. Dat neemt niet weg dat we vreselijk hebben genoten van rust, ruimte, een overweldigende natuur, dagelijks wandelingen door het bos en een hoop gezelligheid met elkaar. Voor het eerst midzomernacht meegemaakt. Als je je daar festiviteiten en spektakel bij voorstelt kom je bedrogen uit.

Midzomernacht is als Kerstmis, volgens mijn kleindochter. Het wordt uitgebreid gevierd, maar wel thuis in huiselijke kring, met nieuwe aardappeltjes en zalm met dillesaus. Op een dans om een soort meiboom na, ergens op het platteland, valt er voor de rest weinig te beleven. Alle winkels en restaurants zijn die bewuste dag dicht. Wij vierden het in Noorwegen en het hoosde die dag en nacht van de lucht. Daar hadden de aardappeltjes en zalm trouwens geen last van, die hebben we in de open lucht, maar onder de luifel van de camper bereid.

Het is in mijn beleving trouwens weken lang midzomernacht, want het blijft bizar dat er rond middernacht alleen maar een lichte schemer komt en om drie uur ’s nachts de zon al weer strak aan de hemel staat. Echt donker wordt het niet.

Naast de vaste klussen rondom huis en hotel heb ik samen met mijn dochter ook hard gewerkt aan de tot stand komen van ons boek. Want dat boek moet af. Het is dit jaar tien jaar geleden dat ik de eerste column schreef voor deze krant en dat was een mooie gelegenheid om een selectie te maken van de eerste vijf jaar. Die wordt nu gebundeld. Dochter gaat het vorm geven, dat is haar vak. Ik mag dan leuk met tekst zijn, zij is de creatieve geest. Samen op de veranda in Zweden, een kop thee binnen handbereik, breng ik de laatste correcties aan en perfectioneert zij de illustraties, want die zijn allemaal van haar hand. Een bijzondere samenwerking. In september tijdens de kunstroute mag ik het presenteren. Zij is erbij. Ik kijk er naar uit.