Paniek

‘Ik zorg wel voor je katten hoor’, riep ik optimistisch tegen de buurman, ‘ze hoeven echt niet naar het pension’. Afgesproken. Buurman zorgde voor voer en ik legde aan de poezenbeesten uit dat ze het de komende maand met mij moesten doen wat happen en een knuffel betreft. Ik kreeg ook nog de sleutel van het huis, voor het geval dat. Daar hoorde weer enige uitleg van zijn kant bij. ‘Kijk hier ligt de bediening voor het alarm. Je drukt op dit knopje als je binnenkomt en op dat knopje als je weer naar buiten gaat en dan toets je deze code in. Een kind kon de was doen. Ik zei dat ik het snapte, maar dat het helemaal niet nodig was. De poezen wonen in een riante eigen accommodatie in de tuin en het voer stond in de schuur. Ik had niks binnen te zoeken.

Maar toen kwam er een appje vanaf het vakantie adres: ‘we hebben vergeten de koelkast leeg te halen, wil jij alsjeblieft dat eten mee nemen?’

Ik moest naar binnen, er zat niks anders op. Hoe was het ook alweer? Moest ik de code nu bij binnen komen of bij weggaan intoetsen? Ik probeerde het ene, maar het lampje bleef knipperen. Toen het andere, maar nog steeds kwam er zo’n metalen stem uit de kast. Wat ze zei? Geen idee. Nog maar een keer het linker knopje en de code. Of het rechterknopje?

Fout! Het geduld van de alarminstallatie was op en de hel brak los. Mijn God wat een pest herrie. Sirenes loeiden in en om het huis. In paniek probeerde ik door de voordeur te ontsnappen, maar die kreeg ik niet meer open. Gesignaleerd als inbreker en ingesloten. De keukendeur. Kansloos, boven en onder zaten extra klinken met een sleutel die ik met geen mogelijkheid omgedraaid kreeg. Dan maar de bijkeuken. Hetzelfde verhaal. Weer de voordeur proberen, lukte niet. Met mijn handen voor mijn oren ben ik door het huis gerend, ik kon wel janken. Geen telefoon bij me om Man te bellen om me te komen redden. Bij het slaapkamerraam had ik succes. Dat ging open. En ineens hield het op. Alle sirenes stopten en ik kon weer nadenken. Door de slaapkamer ben ik ontsnapt.

Thuis stond Man lekker te klussen in de schuur. ‘Heb je niks gehoord?’ Welnee, er was hem niks opgevallen. Ook mijn logé zat lekker te lezen aan de tuintafel. Man is meegegaan om de boel weer goed af te sluiten. Met de voordeur was niks mis, die klemde gewoon een beetje. Het nut van een alarm? Ik weet niet. Wij hebben een hond achter de keukendeur en een achter de voordeur liggen. Doet het ook goed.