Vriendjes

Je hebt van die mensen waar het gelijk mee klikt. Dat heeft niets met leeftijd, man of vrouw te maken, maar gewoon met de persoon zelf. Je komt elkaar tegen, er is maar een half woord nodig en je snapt waar het over gaat. Er valt gelijk iets te lachen of je bent het roerend met elkaar eens over bepaalde dingen. Maar dat gevoel van gelijkgestemde zielen is niet alleen aan mensen voorbehouden.

Honden hebben het ook, heb ik van de week ontdekt. Wij zitten weer in de oppas periode. Vrienden en kennissen op vakantie, huize Oudendijk is opvangadres. Ik waak over de katten van de buren en ons hondenbestand is uitgebreid van twee naar vier. Boet en Storm zijn te logeren en toevallig tegelijkertijd. Hun baasjes kennen elkaar helemaal niet, Storm en Boet hebben elkaar voor het eerst bij ons ontmoet. Dat was vorig jaar. En gelijk was er een klik. Boet een kleine eigenwijze Borderterriër, Storm een mix tussen Labrador en iets anders, met als resultaat groot en zwart met wapperende oren.

Ze hebben elkaar een jaar niet gezien, maar vanaf het moment van aankomst is er gelijk weer de herkenning. Ik hoor ze praten: ‘Hee ben jij er ook? Wat gaaf man. Dat wordt keten. Wat gaan we doen? Heb je gezien dat de de vijver is gebarricadeerd? Dat is jammer. En de kippen zitten ook vast, nou ja, niks aan te doen. We kunnen ze altijd nog hypnotiseren, blijven we lekker voor het hok staan, daar worden ze ook zenuwachtig van. Maar kom op, eerst een paar rondjes door de tuin. Wie het hardste kan. En sleep jij die takken even tussen de struiken vandaan ’

Pien en Sue, mijn eigen hondenmeiden bekijken het met argusogen. ‘Wat een gedoe weer allemaal in huis. Uitslovers. Moet dat nou? Wel erg veel man ineens. En donder op uit mijn mand.’ Poes Ollie zet gelijk de toon. Als kat is het belangrijk dat je van meet af aan duidelijk maakt wie de baas in huis is. Laat daar geen misverstand over bestaan. ’s Avonds bij het uitlaten loopt ze tot grote verbazing van de mannen, vrolijk mee, op discrete afstand, staart omhoog. Bij de keukendeur houdt ze defilé. In optocht mogen ze passeren. Sue mag langs, Pien ook, eigen volk eerst. Bij Boet worden de wenkbrauwen opgetrokken, Storm krijgt een lel. Zo, de toon is gezet. Wij hebben het er maar druk mee. Nog twee weken te gaan.