Veiligheid


Een paar weken terug zaten wij in Franeker bij de kaatswedstrijden: de Permanente Commissie. Een zonovergoten stadion, bomvol enthousiaste toeschouwers. De feestelijkheden beginnen altijd al vroeg, de winnaar van vorig jaar gaat, voorafgegaan door het muziekkorps, in een open rijtuig, getrokken door Friese paarden in zegetocht de stad door. De wedstrijden zelf nemen een volle dag in beslag, beginnen en eindigen met het Friese Volkslied en zijn doortrokken van allerlei folklore en tradities. Kortom een geweldig leuk en sfeervol spektakel.

Je krijgt bij entree een stempel op je hand, zodat je tussendoor even de stad in kan voor een hap en een slok.

Na afloop trekken de mensen massaal de straten van Franeker in en wordt er gedanst en gedronken in de feesttenten, de snackcar kan de kippen en de patat nauwelijks aan, het bier vloeit rijkelijk, de terrassen zitten stampvol. Overal muziek. Duizenden mensen zijn op de been. Wij doen vrolijk mee, nemen een biertje en een patatje, wandelen door de drukste straten van de stad en bekijken als Noord-Hollandse vreemdelingen met plezier dit gezellige Friese volksfeest. ‘Auto’s willen ze hier niet hebben’, zeg ik tegen Man, wijzend op de grote betonblokken die overal aan de ingang van de straten liggen. Bij de toegangswegen naar de stad is een flinke politiemacht op de been en overal loopt beveiliging rond. De agenten kijken, leunend op de auto, met plezier naar de feestende mensen. Ingrijpen is niet nodig, er is geen sprake van rellen of opstootjes. ‘Wel goed voorbereid’, zeggen wij tegen elkaar.

De volgende ochtend thuis bij onze gastvrouw, horen we het ware verhaal. Er was een vrachtwagen gestolen in Harlingen en de melding ging uit dat er één procent kans was dat het hier een terrorist betrof die het op Franeker gemunt had. ‘Als ik het terug kan brengen naar nul procent doen we dat’, reageerde de burgemeester en liet zijn stad dichtgooien met betonblokken.

‘Er is al tijdenlang gesteggel in de politiek over het afsluiten van de Ramblas door plantenbakken of paaltjes’ zei een correspondent uit Barcelona deze week op tv. De ene partij wil het wel, de andere niet. Een beslissing is nog niet genomen. Daar hebben ze nu spijt van.

Parijs, Brussel, Manchester, Nice, Berlijn, ook bij ons rijst de vraag: wanneer zijn wij aan de beurt? Alles voorkomen kun je niet, toch heb ik, na Franker, het idee dat er goed op ons gepast wordt.