Kippen Houden

Mijn kippenproject is iets anders uitgepakt dan ik voor ogen had.

Al zittend op ons tuinbankje kijkend naar de schattige Barneveldertjes die met hun goudgerande veertjes vrolijk door ons grasveld dartelden, sloeg de twijfel toe. De droom van een toekomst van elke dag een paar verse eitjes viel langzaam aan stukken. ‘Ik weet het niet hoor’ zei ik tegen manlief, wijzend op twee kleine kippen die fanatiek met opgestoken veertjes met hun borstjes tegen elkaar aan sprongen. ‘heb je die kleuren van hun veren gezien? En die kammetjes? Volgens mij zijn het allemaal hanen.’ Hij vreesde hetzelfde als ik. Terwijl wij nog een slokje namen en her en der op het gazon schijngevechten plaatsvonden bekeken we ons pluimvee nog eens nauwkeurig en kwamen tot de conclusie: één kip en vijf hanen. ‘Ruilen mag’ was de afspraak. Dus startte ik in alle vroegte onder luid spektakel en protest een vangactie met boodschappenkrat en ovenrooster als opvangplek.

Dat was nog een heel gedoe, want ze stoven alle hoeken van de ren in, waar ik niet bij kon. Maar goed, een paar uur later kwam ik terug van de tuinbouwschool met een paar nieuwe exemplaren. Dit keer gegarandeerd hennen. Eén haan mag, hadden we besloten, maar dan is het ook klaar.

Ik ben nog steeds hartstikke ‘full of mind’ en ‘zen’ door mijn kippen, maar bij manlief ligt dat iets anders. Het volgende probleem diende zich namelijk aan: bloedluis. Hij schafte een spuitbus aan, en nog een, het hele hok werd witgekalkt, naden goed dichtgesmeerd, niks hielp.

Op de dag leek het minder, maar als hij ’s avonds laat, na het uitlaten van de honden nog een blik in het nachtverblijf wierp, zat er weer zo’n grote zwarte wolk tegen plafond en wanden. ‘Ik hoef nooit meer kippen’ riep hij getergd. Ik kon het me voorstellen. De oplossing bleek simpel en effectief. Gewoon een huis- tuin- en keukenmiddel: slaolie. Stokken en wanden werden ingesmeerd en verdraaid dat hielp. En dan zijn er nog de ratten, die uit de omringende sloten even langs komen om voer te pikken. Ik zie ze soms zo de tuin doorsteken en naar de overkant zwemmen.

Kippen houden, het is nog niet zo eenvoudig. Maar de haan heeft van de week voor het eerst gekraaid. Een beetje schor nog en onzeker, maar een duidelijk kukeleku. Dat is weer een pluspunt.