Migranten hotel

Met stijgende verbazing heb ik de ingezonden brief gelezen van Plan Oosteinde. Deze anonieme groep (want wie zitten er eigenlijk in?) heeft een bijeenkomst georganiseerd om bewoners van Nieuw Oosteinde te informeren over de snode plannen van de gemeente om een arbeidsmigrantenhotel te bouwen aan de Japanlaan. Dat was hoog nodig want bewoners wisten van niks.

Onder welke steen heeft deze belangengroep de afgelopen maanden gelegen? Diverse informatieavonden, inloop bijeenkomsten, commissie- en raadsvergaderingen zijn er aan deze plannen besteed. Allemaal vrij toegankelijk voor het publiek. En uiteindelijk is daar een democratisch besluit uit naar voren gekomen. Dat je dat niet leuk vindt, dat kan, maar om nou te beweren dat je niet goed geïnformeerd bent is onnozel. Had je maar beter op moeten letten. Beweren dat het in het geniep gebeurt is zelfs lasterlijk.

De angsten en vooroordelen zijn omvangrijk. ‘Ze hebben geen binding met Aalsmeer’ wordt beweerd. Hoezo geen binding? Die mensen werken hier, dat heet economisch gebonden en in zo’n geval is het handig als je in de plaats waar je werkt ook wonen kan.

Werkelijk een briljante opmerking is de volgende: ‘Ze gaan in 24 uur van het hotel naar hun werk en weer terug naar het hotel, dat gaat een keer fout’. Huh? Wat moet er fout gaan? Dat ze van hun fiets af vallen? Of de kamersleutel kwijt zijn en dan in paniek de brandweer bellen? Veel enger kan ik het niet bedenken. Heel werkend Nederland gaat in 24 uur tijd van huis naar werk en weer terug. Of is het aantal gevaarlijk? Tweehonderd mannen en vrouwen dagelijks op de fiets, of met de auto, terug naar de Japanlaan? Al eens geteld hoeveel fietsers en scooters er over de Legmeerdijk gaan als het Alkwin of het Amstelveen College hun deuren openen? En laat ik het dan niet hebben over de discotheken die midden in de nacht sluiten. Over overlast gesproken.

De veiligheid van onze kinderen zou in het gedrang komen. Dat is een rare. Over welke bedreiging gaat het dan? Arbeidsmigranten per definitie zien als mensen die kinderen lastig vallen, lijkt me een kwalijke gedachtegang.

Stel dat het geen arbeidsmigranten hotel wordt, maar een low budget toeristenhotel. Tweehonderd toeristen die Aalsmeer komen bezoeken, met auto’s, fietsen, kano’s, noem maar op. Is er dan ook reden tot klagen? Of is die overlast dan acceptabel omdat het onze economie versterkt?

We moeten ons realiseren dat de tijd van achterafkamertjes en slapen in het stro voorbij is. Arbeidsmigranten (we gaan ze geen Polen noemen) hebben we hard nodig in Aalsmeer, ze houden onze economie overeind en daar hoort een goede behuizing bij. Daar kunnen we maar beter aan wennen en zeker mee akkoord gaan.