Evalueren

Ze stonden op het aanrecht, mijn zelf geoogste bietjes. Keurig geschild, gewassen en gesneden. Bestrooid met kruiden uit eigen tuin en mooie groene olijfolie uit de fles. Ze konden zo de oven in.

‘Ha bietjes’ zei manlief op dezelfde toon als zijn vader altijd ‘Ha andijvie’ zei. Dat moest hij van zijn vrouw, want: ‘Het is de enige vitamine die ik ze voor kan zetten in de winter, dus heb niet het lef dat je het vies vindt’. Acht kinderen aan tafel, vandaar.

‘We kunnen ook een pizza gaan eten’ zei ik tegen manlief. ‘Het is uiteindelijk vrijdag’. Een half uur later zaten we bij Pasta Vino en namen we de week door. Dat we zo trots waren op onze dochters, omdat ze het maar mooi even geflikt hebben voor hun broertje. Ze namen het heft in handen en regelden wat er geregeld moest worden. Als één team drie dagen bikkelen met hun mannen en kinderen. Wat een wereldwijven.

Dat ik de dag na de bruiloft bij het vuildepot stond, samen met Koen en kleinzonen. Achter de auto een aanhanger met zo’n vijftig zakken vol met afval. En dat we er net een kwartier te laat kwamen. ‘Sorry het is vrijdag, we sluiten om twaalf uur.’ Toen waren we even het spoor bijster en dreigden de moed te verliezen. Waar lieten we in vredesnaam al die troep? En toen klopte er een man op het raampje en zei: ‘wacht nog tien minuten, dan zijn de vrachtwagens weg en laat ik jullie er nog even door.’ Hoe blij kun je op zo’n moment zijn met een meedenkende ambtenaar. Je denkt vaak dat het een zeldzame diersoort is, maar ze bestaan dus nog echt.

Een dag later zat ik in De Oude Veiling om mijn boek te presenteren. Dat was een heel andere ervaring. Bijzondere ontmoetingen met leuke mensen die speciaal kwamen om een exemplaar van me te kopen. Die vertelden dat ze vaak om mijn verhalen moeten lachen omdat ze zo herkenbaar zijn. En dat is allebei de bedoeling, zowel dat lachen als die herkenbaarheid. Ik kwam er helemaal van bij, twee dagen op een stoeltje zitten en af en toe een handtekening zetten. Enig minpuntje was dat ik zelf die fantastische Kunstroute heb gemist. Helaas is dat altijd de consequentie van meedoen.

Maar ‘Goed voor een Glimlach’ ligt nu in de winkel. Bij Boekhuis, Bruna, Marskramer en de Readshop. En daar ben ik best trots op. Bij mij bestellen mag ook. www.truusoudenijk.nl. Binnen Aalsmeer en Uithoorn kom ik hem zelf thuis bezorgen. Op mijn nieuwe fiets.