Kwetsbaar

Ineens word ik geconfronteerd met mijn eigen kwetsbaarheid. Ik heb drie peuter kleindochters, tussen de een en bijna vier jaar. Met een van hen heb ik van de week kastanjes in de tuin gezocht en een tekening gemaakt voor mama’s verjaardag. Soms fiets ik met haar naar de bibliotheek of wandelen we samen door het park, zij op haar loopfietsje naast me. De andere twee kleindochters, zie ik iets minder vaak, ze wonen wat verder weg.

Maar als ze er zijn is het feest en zetten ze mijn huis op stelten. We zetten ze tegen de muur, leggen een hand op hun hoofdjes en zetten een streep op de spant naast de boekenkast. ‘Kijk eens hoe groot je geworden bent!’. Datum erbij. Ze spelen in de zandbak, helpen de kippen voeren en plukken de tomaatjes in onze kas. Maar bij alles bepalen wij de route, zeggen wij waar we naar toe gaan. Volkomen veilig. Hoe lang dat duurt weten we niet, het zijn nu al eigenwijze meiden en ongetwijfeld komt de tijd dat ze hun eigen gang gaan en wij het nakijken hebben. Dat gebeurt al met de oudste kleindochter, die is bijna twintig. Ze racet in haar mini rond in Zweden, gaat met vriendinnen op stap naar Mallorca, viert feest, gaat straks studeren in Karlstad en waarschijnlijk op zichzelf wonen. Als ze bij ons is, neemt ze de ‘Annie’ fiets uit onze schuur en peddelt naar vriendinnen of door het Amsterdamse bos naar de geitenboerderij.

Mijn dochters zijn veertigers, mooie, zelfstandige vrouwen. De een heeft een geweldige baan, de ander voert een bedrijf. Ze houden van hun mannen en bestieren hun gezinnen. Maar ze gaan ook alleen op pad, met collega’s of vriendinnen. De oudste is een fanatiek sporter en rent bijna dagelijks in haar eentje door de Zweedse bossen. Wij vinden dat allemaal heel gewoon en dat is het waarschijnlijk ook. Zoals wij zijn er nog miljoenen andere gezinnen in ons land, wiens dochters hetzelfde doen en op dezelfde manier leven.

Maar de laatste weken spookt er maar steeds een gedachte door mijn hoofd: Je zal moeder van Anne Faber zijn.