Aan de Grens

Die spreekwoordelijke wc rol bij kamperen is natuurlijk flauwekul. Ik heb nog nooit met een rol toiletpapier onder mijn arm over een kampeerterrein gelopen. En ook niet in een badjas met badslippers. Wel in mijn lange indianenvest met rubberlaarzen eronder. Dus ik weet niet wat erger is.

Maar het blijft een handige outfit als je midden in de nacht even naar het toiletgebouw wil. En dat wil ik meestal wel. Hoewel onze camper beschikt over een prima badkamertje, inclusief toilet, kies ik er toch vaak voor om ’s nachts mijn bed uit te stappen, vest en laarzen aan te trekken en het grasveld over te steken. Het is ’s nachts vaak prachtig buiten. Een heldere sterrenhemel, geen zuchtje wind en alles om me heen in diepe rust. Als ik terugkom van mijn plasrondje ben ik klaarwakker en koud. Niks zo lekker als om dan mijn e-reader onder mijn kussen vandaan te vissen en lekker te gaan lezen in mijn warme bed.

Na een heftige septembermaand hebben we onszelf een weekje vakantie gegund en staan we met onze camper op een kleine camping in Noord Limburg, vlak aan de Duitse grens. Een unieke plek, gelegen tussen verschillende natuurgebieden. We wandelen iedere ochtend zo de bossen in. De grond naast de paden is omgewoeld door wilde zwijnen, de sporen zijn nog vers. Een enkele keer komen we een hert tegen. En verder is het een spektakel aan prachtige herfstkleuren. Door de vele regen van de afgelopen weken heeft er een explosie aan paddenstoelen plaatsgevonden. Enorme heksenkringen, vuurrode vliegenzwammen en spierwitte elfenbankjes, we verbazen ons iedere dag over wat we voor bijzonders tegenkomen. Het is zomaar een heerlijk week; fantastisch weer, ’s morgens een gebakken eitje, s’ middags een donker biertje bij de plaatselijke herberg en ’s avonds een kampvuurtje met een glaasje wijn. En elke dag een lange wandeling. Leuk hoor, Limburg in de herfst.

En die simpele camping bij de boer, heeft een prima sanitair gebouw, verlicht en vloerverwarmd, met luxe douches en toiletten. Want daar zoeken we ze wel op uit.