Kerstmarkt

‘Zullen we?’ zei ik tegen hem. ‘Zullen we het wagen om op de Kerstmarkt te gaan staan?’ We hebben geen kerstballen of kerststallen, ook geen kandelaars of kaarsjes. We hebben een boek, tenminste, ik heb een boek, en Arjen heeft een kalender. Want aan hem stelde ik die vraag.

We hebben vaak samengewerkt bij de Kettinggesprekken. Hij als fotograaf, ik als luisterend oor. Maar ja, zo met zijn tweeën is ook maar met zijn tweeën. En met een paar boeken en kalenders vul je geen kerstkraam, of je moet wel hele grote stapels neerzetten. ‘We vragen er iemand bij’ zei Arjen. Hij wist Debbie en ik kwam met verse collega Mandy op de proppen. Ik vroeg ook Karin die een prachtig kookboek heeft geschreven, gebaseerd op heerlijke producten uit de kas bij OostOogst. Maar haar boek is zo’n succes dat het al bijna op is. We moesten vergaderen en brainstormen. Ik bakte de overheerlijke Zweedse Snabbaste Äppelkaka van Linda’s Bakskola, die niet eens mislukte. Dat zou wel leuker geweest zijn voor deze column, maar het probleem is, die äppelkaka is zo snel en simpel, die kan gewoonweg niet mislukken.

Het werd helemaal een gezellige en productieve middag aan mijn eetkamertafel. Mandy vertelde, lichtelijk beschroomd, dat haar ‘roman to be’ erotisch is. ‘Oh, meid toch’ zei Debbie. ‘maar in mijn boek komt ook erotiek voor, want dat gaat over liefde.’ En we weten allemaal dat liefde en erotiek een goede combinatie is. Arjen en ik deelden ervaringen van ontmoetingen met mensen die we allebei kenden. ‘Weet je nog van die?’ en ‘hoe gaat het met hem?’ Debbie hield ons bij de les: ‘Hallo, we hebben het over de kerstmark’. Oh ja. En toen ook nog met zijn vieren naar buiten, in mijn zeiknatte tuin, tussen de kippen. Alles voor een leuke foto van het Aalsmeers Schrijvers Collectief. Een vrijblijvende naam, want ik bedenk hem ter plekke. Maar wel een met perspectief, want er zijn

natuurlijk nog veel meer schrijvers in dit dorp met wie we gemeenschappelijke activiteiten kunnen organiseren. Er komt weer een boekenmarkt en een braderie en misschien nog wel een; mogelijkheden zat. Maar eerst die prachtige Historische Tuin, of all places. We staan er met een boek in wording, een boek over liefde, een boek om te lachen en een kalender vol Aalsmeerse sfeerbeelden. En dat recept van Snabbaste Äppelkaka? Dat neem ik gewoon mee.