Vakantie

Toen bij het voeren van de kippen de ratten over zijn voeten liepen was Man er klaar mee. ‘Hier moeten we iets aan doen’ zei hij. Ik kon niet anders dan instemmen. Maar wat? Rattengif mag niet. Tenminste, het gif dat helpt mag niet. Al het andere is flauwekul. Het advies dat we kregen was: een kooi aanschaffen, iets lekkers erin, ratten wandelen naar binnen, kooi valt dicht. Hoera, ratten zitten gevangen. Daarna hang je de hele handel in de sloot en dan verdrinken ze gewoon. Ecologisch en diervriendelijk verantwoord. Maar toch, ik zag het ons niet doen.

We kozen voor iets anders. De bunker met voer ging in het nachthok en als de kippen op stok waren sloten we dat hermetisch af. De volgende ochtend bij het eerste daglicht deden we de schuif weer omhoog en lieten we ze los. ‘Joehoe meiden, kom maar lekker naar buiten.’ Ik moest er ‘s morgens wel om denken, want even niet opletten en de kippen zaten om elf uur nog op stok. Het was al met al een heel ritueel, maar eerlijk gezegd werkte het prima. Tot we vakantieplannen kregen. We hebben fantastische buren, die graag op ons huis en levende have passen. ‘Maar we kunnen moeilijk van ze verlangen dat ze iedere ochtend en avond die actie ondernemen’ zeiden we tegen elkaar.

‘Ik bel Jan wel’ opperde ik. Jan is voormalig leraar aan de tuinbouwschool. Inmiddels gepensioneerd, maar hij beheert nog steeds de gevederde rassen. Hij is mijn vraagbaak als het gaat om verzorging van mijn pluimvee.

‘Breng ze maar hier’, riep hij grootmoedig. ‘Ik pas er wel op’.

Na een sms’je: ‘Ik ben er weer’, startte Man en ik een vangactie. Een wolk opstuivende veren, een paar geschramde handen en een hoop spektakel later zaten zeven kippen en een haan in een klapkrat en het kattenkooitje.

Bij Jan kregen ze een accommodatie die veel weg had van een vakantieparadijs. Warm binnenhok, ruim buitenhok, vers water en voer onder snavelbereik. ‘Nou naar hopen dat de ratten ook hun heil ergens anders zoeken’, zei Man optimistisch. Maar toen alles ingepakt en klaar voor vertrek was, zat er nog een voor de tuindeuren. Maar goed, de kippen zijn op vakantie, wij ook. Nou die ratten nog.