Camping Koken

Ik zou eten koken, voor zijn zessen. In de camper. Koken bij mij, eten bij de buren. Ik had een heel leuk pastarecept van Isa Hoes. Het stond ooit in de Troskompas. BN’ers gaven daar wekelijks hun favoriete recept prijs. Kun je nagaan hoe oud het is, want nog uit de tijd dat we een tv-gids gebruikten. In de vorige eeuw. Nu klik ik een appje aan op mijn telefoon en weet alles wat er komen gaat die dag. Antonie was er ook nog en Isa maakte het vaak als ze samen ’s avonds laat thuis kwamen. Het is super simpel, met tonijn uit blik, mais uit blik, een paprika, roomkaas en een scheut witte wijn. Prima keuze voor de niet-vleesetende kleindochter en een echte kampeermaaltijd.

Ik begon met het aanfruiten van een teentje knof, een uitje en de paprika. Gooide een scheut olie in de koekenpan en ging daarna in de camper ernaast aan mijn dochter vragen of de hoeveelheid pasta die ik in gedachten had toereikend was. ‘Wil je wel uitkijken’ zei Man, toen ik weer terugkwam. ‘Je kunt niet zomaar weglopen, je had zowat de vlam in de pan’. Even vergeten hoe snel dat butaan is. De roomkaas ging erbij en de tonijn. Die zat in van de handige blikjes met zo’n lipje. Opentrekken is een eitje. Het blik mais was aan de beurt. Geen lipje. ‘Waar is de blikkenopener?’ de hele la omgespit. Geen blikkenopener. ‘Ik weet wel wat’ zei Man en pakte een mes. ‘Niet mijn hakmes’ riep ik nog, maar het was al te laat. Mijn zorgvuldig van zegeltjes opgespaarde dure Japanse Santokumes, jaste hij zo het blik in en sneed de deksel van de mais, dat geen mais was, maar een blik kikkererwten. ‘Dat is de verkeerde’ riep ik, ‘je moet die andere hebben’. Hup, weer mijn mooie mes in het volgende blik. Hak, hak, het sneed zo door het ijzer en ook door mijn ziel. Na de mais werd het tijd voor een scheut witte wijn. ‘We hebben geen witte wijn, alleen maar rooie’. ‘Dan maar sherry’ zei ik. ‘Waar is de sherry?’ Niet te vinden. Niet in het koelkastje, niet in het bed, of onder de banken. Hoe kan je in vredesnaam op twintig vierkante meter een fles sherry kwijt raken? Hij kwam uiteindelijk onder de passagiersstoel te voorschijn.

Toen mijn kleinzoon later nog wat vuile vaat uit onze camper weg ging halen, zei hij: ‘Ik heb het gas maar uitgezet oma’. Het is nog niet zo eenvoudig kampeer koken.