SAM

‘Het is net een hippietrip’, zei de dierendokter toen we onze honden nog even een gezondheidscheck-up lieten geven en hem vertelden van onze plannen. Hij klonk lichtelijk jaloers. Terecht, want de plannen zijn ook leuk. ‘Ik heb wel weer eens behoefte aan quality-time met jullie’ had oudste dochter onlangs beweerd. ‘Ik mis de vakanties samen’. Ik kon alleen maar instemmend knikken, want we hebben in het verleden heel wat leuke tripjes gemaakt in gezinsverband. Feit is, dat sinds zij in Zweden woont, onze bezoeken vaak gepaard gaan met topdrukte bij hun in het hotel. We stropen dan gewoon de mouwen op en leveren her en der hand- en spandiensten. Ook heel leuk, niks mis mee, maar tijd voor privé uitstapjes met elkaar is er dan niet.

Omgekeerd, als zij bij ons komt in de wintermaanden is dat meestal van korte duur; wij zijn een tussenstop voor de verdere vakantie en dankbaar opvangadres voor hun hond. Dit keer gaan we het anders doen. Zij hebben een oude Mercedes gekocht, type vrachtwagen die omgebouwd is tot vakantievoertuig. Ze hebben hem samen opgepimpt tot een hippe, alternatieve camper, geschikt voor vier personen. En dan is hij ook nog eens vuurrood. Dat deed kleindochter de kreet slaken: ‘Het is net brandweerman Sam’, waarmee zijn naam een feit was. Met SAM trekken ze de komende weken Zuid Europa door en wij gaan er achteraan. Met een volgepakte camper, inclusief mini kerstboompje en mini kerststal, zakken vol hondenvoer en eten voor onszelf voor de eerste dagen, vertrekken we een paar dagen voor Kerstmis rond 12 uur ’s nachts richting het zuiden. Ik had nog enig bezwaar tegen dat tijdstip, maar ik moet toegeven het heerlijk rustig rijden is midden in de nacht. We kiften elkaar de Périphérique bij Parijs over, want ik kan als kaartlezer in het stikdonker de juiste afslag naar de Route National niet vinden en beland dus onbedoeld toch op de tolweg. Maar verder is het vrede op aarde tot Bordeaux. Op Kerstavond treffen we elkaar aan de Spaanse zuidkust, op een kleine camping pal aan het strand. We brengen met zijn zessen heerlijke dagen door met simpel eten, een glaasje wijn en kleine cadeautjes. En dat alles ook nog eens bij een temperatuur van zo’n twintig graden.