Beschuit met muisjes

’s Nachts om kwart over een gaat de telefoon. Zoon: ‘Ties is geboren, alles is goed.’ Gelijk heb ik een slapeloze nacht. Er is veel om over na te denken. Ties, de vijfde kleinzoon. Nog maar een uur oud. Aan het voeteneind van ons bed ligt in haar kampeerbedje zijn zusje te slapen. Nog niets vermoedend van dat kleine jongetje dat straks ongetwijfeld inbreuk gaat maken op haar kleine meisjes privacy. Leuk weer een jongen, de dochters hebben ook zonen, maar die zijn al zo groot en van kleine meisjes hebben we er al een paar. ‘Hoopt je man op een ‘stamhouder’ vroeg een vriendin toen we nog niet van Ties wisten. ‘Geen idee’ zei ik en legde hem de vraag voor: ‘Hoop jij op een stamhouder?’ ‘Wat is dat?’ vroeg hij. Heerlijke man. Hij is een geëmancipeerde echtgenoot, die eten kookt, het huis schoonmaakt en al achter de kinderwagen liep in tijden dat dat voor mannen nog niet gebruikelijk was. Hij was ook de rots in de branding tijdens enge ziekenhuisbezoeken met de kinderen, als ik het emotioneel liet afweten. Hij houdt van eigenzinnige meisjes en stoere jongetjes. Over stamhouders en achternamen denkt hij nooit na.

Een paar uur na dat nachtelijke telefoontje vallen we met het hele gezin het huis van zoon en schoondochter binnen om Ties te bewonderen en zijn zusje weer thuis te brengen. Die is nog een beetje beduusd van de nieuwkomer.

Van pure agitatie door zo’ n invasie zet de kraamverzorgster een bord met beschuitjes met roze muisjes neer. ‘Dat kan niet hoor’ roep ik, ‘verkeerde kleur.’ Ze heeft het in eerste instantie nog niet eens door en moet dan hartelijk lachen.

‘Dat komt vast omdat ik zusje (die een en al blonde haren en blauwe ogen is) zo schattig vindt’ verklaart ze de vergissing en zet er meteen een bord met blauwe beschuiten achteraan. Als we een uurtje later weer vertrekken hebben we door de blauwe en roze muisjes gelijk een discussiepunt. ‘Binnen de kortste keren wil iemand natuurlijk gender neutrale muisjes’ zegt Man. ‘Hoe gaan ze dat aanpakken? Wat voor kleur wordt dat dan? Groen? De Ruyter heeft nog iets om over na te denken.’

We besluiten om het tot die tijd maar op ‘gestampt’ te houden.