Op de Hoek

‘Hoera het is vandaag’ staat er op een bordje boven de bar. Briljante kreet. Drukt je weer eens met de neus op het feit dat ondanks dat er veel te zaniken en te zeuren valt, het goed is om elke dag te vieren. Zeker als je gezond van lijf en leden bent. En dat zijn wij.

Vandaag is in dit geval vrijdag de dertiende. Uitdagende datum. Wij zijn hem tot dit moment goed doorgekomen. Ik vertrouw ook op de rest want ik ben niet zo bijgelovig. Het is al aan het eind van de middag en ik heb iets van vrijdag-kliekjesdag in gedachte. Opmaken wat er nog in de koelkast ligt. Manlief denkt er anders over. ‘Kom op, we gaan de daghap nemen in Op de Hoek. Vrijdag de dertiende kun je niet zomaar voorbij laten gaan.’ Ik heb zoals gewoonlijk maar een half woord nodig en dus mijn jas al aan. Even later zitten we aan whisky en wijn in de plaatselijke kroeg. Het is er stampvol. Aan de lange stamtafel neemt een CDA delegatie de week door. Volgens mij doen ze dat elke vrijdag. Moet ook wel, want CDA’er Eppo heeft hemel en aarde bewogen om dit café gerealiseerd te krijgen en ontkomt nu niet meer aan de verantwoordelijke rol van trouwe stamgast. Naast ons een tafel vol vrolijke meiden, van jong tot middelbaar. Ze hebben het duidelijk naar hun zin, er wordt heel wat afgelachen en gekletst, wijn en water op tafel, salades, hamburgers en patat komen eraan. Pal naast mijn stoel doet een meisje van een jaar of tien in een zwart bling-bling shirtje gymoefeningen op de grond. Haar maillot benen met kekke laarsjes zwaaien door de lucht. Het is duidelijk bedoeld als een demonstratie aan haar vader: kijk eens wat ik kan, maar , die heeft het druk met andere zaken en staat met vrienden aan de bar te kletsen; een biertje in de hand. Tegenover me proost een mevrouw met haar man. Hij een beetje dikbuikig, zij gepikt en gesteven, het hoogblonde haar netjes gekapt, mooie oorbellen in. Daaronder een chique topje met een applicatie van glitter ananasjes. Allemaal dorpsgenoten, die op een vrijdagavond het weekend in gaan luiden. Het is druk en gezellig en geeft me een Coronation Street gevoel. Achter me schuift de barman het ene biertje na het andere over de toog. Serveerster lopen rond met volgelan

den borden. Wij krijgen de daghap voorgeschoteld, inclusief een glaasje en hebben zomaar een heerlijke avond. Zelfs ik ben blij met café Op de Hoek.