Blauw

Kun je geen rode nagellak op je tenen doen? vraagt mijn echtgenoot in een wel heel zeldzaam moment van oog voor detail. Hij let nooit op mijn nagels en zeker niet op die van mijn tenen. Die heb ik overigens in de regel donkerblauw gelakt, omdat ik dat wel vind matchen bij mijn spijkerbroek.

Maar blijkbaar is dat hem een doorn in het oog. ’Het is net of je per ongeluk met een hamer op je tenen hebt geslagen’, zegt hij ‘of dat ze klem hebben gezeten.’ Ik ben ietwat verbaasd, want zo had ik het nog nooit bekeken. Maar goed, we hebben plannen om een weekje met de camper weg te gaan, gezellig samen een rondje Nederland doen, dus ik ben wel in voor een charme offensief en besluit mijn teennagels mooi donkerrood te lakken, een keurig vakantiekleurtje.

We zijn terdege voorbereid, de camper is gepakt, oppas voor Ollie geregeld en ik heb mijzelf fijn getrakteerd op een paar mooie wit met beige sneakers. Ze zitten ook nog eens heel comfortabel, dus ik ben er extra zuinig op. Niet meteen de honden er mee uitlaten of door het natte gras banjeren, maar alleen gebruiken als stadsgympen, een beetje voor de chique. Op het moment van vertrek, Man staat al met draaiende motor op de oprit, besluit ik nog even het flesje rode nagellak uit de badkamer mee te nemen. Om die tenen nog een beetje bij te kunnen werken in geval van slijtage.

Ik doe de badkamerkast open, zoek haastig achterin op de plank naar een flesje rood en ook nog een vijl en dan flikkert door mijn onhandige gegraai het flesje blauw uit de kast. Op de badkamervloer. Volledig aan splinters. De lak spuit in het rond. Niet te geloven hoeveel er in zo’n klein flesje zit. Alles zit onder: de vloer, de zijkant van het bad, de planken van de kast, het voetenbadje wat er op stond, de snoer over de hele lengte, de warmwaterzak en natuurlijk, het ergste van alles, mijn mooie witte gympen. Twee grote blauwe vegen over de bovenkant. Al vloekend en tierend ben ik gaan boenen. Ik heb zo ongeveer een hele fles remover over mijn gympen gegooid en de volgende over de vloer, ik had er nog een in voorraad. Een hele rol toiletpapier heb ik gebruikt om alles te deppen en op te vegen. En Man maar wachten buiten met draaiende motor: waar blijf je nou?

Alles heb ik kunnen redden. Alleen die gympen niet.