Genoeg is Genoeg

Zondagmorgen en het was zomaar stil in de lucht. We misten het vliegtuiglawaai zo, dat we besloten zelf maar voor pestherrie te zorgen.

Het was onze jaarlijkse bomen-en-hagen-snoeidag. Daar nodigen we altijd zoon en kleinzonen bij uit, want gezien het formaat van onze tuin en de uit de hand gelopen hobby van Manlief is het een tamelijk intensief project geworden. Hij kan dat absoluut niet alleen meer aan. De mannen draven op en ik zorg voor lekkere happen. Het is wel een klus waar oordoppen bij nodig zijn, want het gejank van die heggenscharen is niet om aan te horen. Toen we allemaal aan het eind van de middag hèhè zeiden en het geluid eindelijke verstomd was, startte de Aalsmeerbaan en konden we elkaar nog niet verstaan. Nou is dat niet zo erg, want ik zeg zelden iets nuttigs. Maar om nou te zeggen dat het er relaxter op werd.

Wij wonen pal onder die baan, ons huis is geïsoleerd op kosten van het Schipholfonds dus binnen hebben we er weinig last van. Maar buiten kan het flink tekeer gaan. Ik moet zeggen, wij kunnen er aardig tegen.

We wonen in de ruimte en dat helpt. Maar als je in een dichtbevolkte wijk woont, is het om gek van te worden.

Die proefvlucht op Lelystad Airport met als doel bewoners in de omgeving een realistische ervaring te geven wat vliegtuiglawaai nou inhoudt, vind ik een lachertje. Ik hoorde op de radio dat de bevolking van Ede gevraagd is hoe ze het ervaren hadden. De helft vond het storend en de andere helft vond het wel meevallen. Zo dacht ook de burgemeester er over. ‘Het viel mij mee, maar ik weet natuurlijk niet hoe het is als het er twintig per dag worden’ was zijn reactie. Amateur! Twintig per dag? Bij ons komen er twintig per uur over. Als het niet meer is.

Mijn schoonzusje woont in Overijssel. Een jaar geleden stuurde ze ons een petitie om te protesteren tegen vluchten vanaf Lelystad. Daar zouden de toeristen in het oosten van het land ernstig last van hebben. Wij hebben er niet op gereageerd. Zij heeft nog nooit op een zonnige zomermiddag bij mij in de achtertuin gezeten. Lelystad Airport? Ik vind een prachtige naam, klinkt zelfs een beetje chique. Prima locatie om je vakantie te beginnen naar een of ander zonnig paradijs. Je kan er vast ook goed en goedkoop je auto parkeren. Ik zou zeggen: Lekker gaan vliegen. Vanaf Lelystad.