Mijn schuld


Ik doe aan talent ontwikkeling; er is werkelijk sprake van een enorme groei op bepaald gebied. Mijn talent voor kwijt –toch al goed ontwikkeld- heeft forse stappen vooruit gemaakt: ik zoek al drie weken naar mijn autosleutels. Ze moeten in huis zijn, want die auto staat op het pad. Daar ben ik mee thuis gekomen. Ik heb een vage herinnering aan armen vol boodschappen, die ik op de keukentafel zet en dat er toen nog zoiets als een sleutel was. Maar dat is ook het laatste wat ik weet. Sindsdien is hij spoorloos. ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’, de lijfspreuk van die bekende Nederlander is ook hier van toepassing. Alle jassen hangen in het gelid aan de kapstok, de zakken doorgezocht, de tassen ook. De sjaals in het mandje eronder keurig opgevouwen. De keukenkastjes opgeruimd en uitgesopt. Ik kon me zo voorstellen dat ik gelijk met de muesli ook de sleutel bij de ontbijtspullen zou deponeren. Maar helaas.

In de boekenkast liggen de boeken recht en in mijn hobbymand de bollen wol op kleur. ‘In de tuin verloren?’ opperde Man nog en startte een zoekactie onder de heg. Nutteloos. Het gras is in die tijd al drie keer gemaaid, daar kan ie niet liggen, want als je zo’n formaat sleutel tussen de messen in jast hoor je dat echt wel.

Die sleutel moet in huis zijn, maar waar? Ik rijd nu rond met de reservesleutel en pas daar zo goed op dat ik na een bezoekje aan de supermarkt een potje bouillonpoeder kwijt ben. Ik kan niet op alles tegelijk letten. Het kwam uit de koelkast tevoorschijn. Die is trouwens ook helemaal opgeruimd. Zelfs de diepvries is niet aan een onderzoek ontkomen.

Voor mijn leuke mozaïek project had ik lijm, voegsel en voorstrijk nodig. Tussen de Gamma en mijn werktafel heeft die voorstrijk (raar woord trouwens) een andere afslag genomen. Inmiddels denk ik dat ik zelf de weg kwijt ben.

Man kwam met het voorstel om bij de keukendeur een grote kist neer te zetten waar ik alles in gooi zodra ik binnenkom. Dan ruimt hij het later op. Het lijkt me een goed idee. Onze autosleutel blijkt tamelijk geavanceerd, met aan-en-uit knopjes en zo. Een nieuwe van dat kaliber kost 265 euro. We zitten nu in het traject: kunnen we het op de een of ander manier bij de verzekering claimen?

Vanmiddag hadden we een feestje bij vrienden. ‘Doe de leuke zomerbroek aan’ zeg ik tegen Man. Een beetje beschroomd komt hij even later beneden. ‘Ik heb een verrassing voor je’ zegt hij grijnzend. 'Kijk eens wat ik in mijn broekzak vind' Juist ja: autosleutels.