Pien

Ik ben aan het bonden. Zo noemen ze dat toch? In de uitzendingen van ‘Wie is de Mol’ (ik ben fan van dat programma] kwam het regelmatig ter sprake. ‘We hebben een bondje’ zei de ene kandidaat dan over de andere. Ik snapte het eerst niet. ‘Bontje?’ dacht ik. ‘Wat moet je nou met een bontje in die hitte?’ Het duurde even voordat ik door had dat het om een afspraak ging. Een pact dat ze sloten om samen te werken. Dat ben ik dus ook aan het doen. Nu ik de ene hond moet missen heb ik een afspraak gemaakt met de andere. We gaan samen op pad. Iedere ochtend loop ik in alle vroegte met haar langs de dijk of door het park. We praten even bij, want zij snapt er niks van. Ze zit ineens in de positie van enig hondenkind en weet niet hoe daar mee om te gaan.

Vanaf de dag dat zij bij ons was, een puppy van acht weken oud, was ze gewend dat er nog een was. Een volwassen hond die altijd de baas over haar speelde. Ze moest niet het lef hebben om ook naast mij te gaan liggen, want dat leverde een grauw en een snauw op. ‘Wegwezen, dat is mijn plaats.’ Voor de rest konden ze het prima samen vinden. En nu mist ze Sue. De eerste dagen zat ze ’s morgens blaffend op de hoek van het grasveld. Ik begreep dat ze aan het roepen was: waar blijf je nou? Ik zag haar door de schuur scharrelen, daar had ze tot nu toe nog nooit een poot in gezet. “Misschien is ze hier?’ De tuin wordt doorgezocht, de plek waar Sue heeft gelegen wordt uitgebreid besnuffeld. Er is niks meer te vinden. Als een teleurgesteld kind loopt ze af en toe te huilen door het huis. Ze is er helemaal timide van, wil de kennel niet in, ’s avonds niet meer eten en ook niet alleen naar bed. Ik heb met haar te doen, maar kan het haar niet uitleggen. ‘Ik mis haar ook’ zeg ik iedere keer tegen haar, ’we moeten het nu samen doen’. Dus geef ik maar extra liefde en aandacht en neem haar overal mee naar toe.

‘Je bent mijn vriendin aan het inpikken’ zegt manlief tegen mij. Dat klopt. Het is eigenlijk zijn hond. We hadden dat keurig verdeeld; een mijnes en een jouwes. Maar hij moet er maar aan wennen. Pien is nu ook van mij. We kunnen elkaar troosten.