GAD

Een gedegen voorbereiding is belangrijk, zowel technisch als mentaal. De doelstelling is om op het juiste moment goed beslagen ten ijs te komen. Om maar even met wat wollige taalgebruik te beginnen. En de gouden regel toepassen: alleen iets verbeteren als je zeker weet dat het fout is, bij twijfel is de eerste gedachte meestal goed.

Waar heb je het in hemelsnaam over, vraagt u zich waarschijnlijk af? Dat zal ik even uitleggen. De afgelopen dagen wordt mijn denken beheerst door het GAD: het Groot Aalsmeers Dictee. Want dat is in aantocht en ik doe dit jaar mee. Voor het eerst. Andere jaren had ik een goed excuus om te zeggen: ik kan niet.

Het was namelijk steevast op mijn verjaardag, of de dag ervoor of erna en dan had ik het altijd druk met zaken als appeltaart bakken, mij afvragen wat voor temperatuur het die dag zou zijn, moest ik nou massaal witte of rode wijn inslaan? Of het huis zat vol met visite. En in geval van een dag later was de belangrijkste activiteit de immense troep opruimen die zo'n verjaardag altijd geeft, want ik ben redelijk populair in vrienden- en familiekring en ze lusten allemaal graag een slok.

Maar dit jaar is het GAD twee hele weken later, dus is er geen ontkomen aan, ik moet aan de taalbak. Nou oefen ik al jaren via 'Beter Spellen'. Elke ochtend rond 4.00 uur (zeg maar midden in de nacht) klinkt er een bliepje en rolt er een Frans, Duits, Engels en Nederlands taaltestje mijn telefoon in. Dat lukt mij altijd aardig. Zeker de Nederlandse test, bij de andere drie is het nog wel eens een gok. Zonder al te onbescheiden te zijn durf ik te zeggen dat ik onze eigen taal redelijk beheers. Dat Kofschip ken ik wel en ook die D en die T en die dubbele D (het lijkt wel een BH maat) heb ik door. Maar de addertjes onder het gras zitten voor mij in de hoofdletters, de afkortingen en de koppeltekens. Wat schrijf je nou wel en niet aan elkaar? En waar moet een streepje tussen? Ik vind het eigenlijk best spannend, want ik wil het er natuurlijk wel een beetje goed van afbrengen. Als je nou meedoet in een team kan je je nog heel vals achter je collega's verschuilen: ik was het niet hoor, die de fout gemaakt heeft.

Maar ik doe mee op persoonlijke titel, zoals dat zo mooi heet. Alle ellende komt over mijn eigen hoofd. Ik houd mijn hart vast.